Molymet viert twintigste verjaardag in België en breidt uit

“Nieuwe fabriek effent het pad voor verdere groei”

In North Sea Port werd in aanwezigheid van premier Alexander De Croo de 20ste verjaardag van de Chileense groep Molymet in België gevierd. Bovendien neemt Molymet een nieuwe productieafdeling in gebruik en wordt volgende week een windturbine ingehuldigd, die het bedrijf de komende jaren van hernieuwbare energie zal voorzien. In de nieuwe afdeling worden 30 extra directe jobs gecreëerd. Daarnaast werd vandaag een strategische samenwerking gesloten tussen Molymet en Greenland Resources uit Canada. Op die manier verzekert Molymet Belgium zich de komende twintig jaar van duurzaam geproduceerde grondstoffen waarmee het producten kan maken die essentieel zijn om de Green Deal in Europa te realiseren.

Molybdeen (Mo) doet bij weinigen een belletje rinkelen. Toch is het een van de meest fascinerende chemische elementen op aarde. Zo is het een essentieel element voor alle leven op aarde. Als grondstof wordt molybdeen in talloze innovatieve producten gebruikt, gaande van roestvrij staal tot smartphones. Het Gentse bedrijf Molymet Belgium, dat dit jaar 20 jaar deel uitmaakt van de Molymet groep, heeft van de verwerking van molybdeensulfide-ertsen tot molybdeenproducten zijn specialisatie gemaakt. Dat doet het vanuit de grootste geïntegreerde molybdeenfabriek in Europa, waardoor het ook Europees marktleider is.

CEO Godfried Van Schuylenbergh: “Met ongeveer 160 werknemers produceren we op onze site verschillende molybdeenproducten, die momenteel voornamelijk bestemd zijn voor de Europese metaal- en staalindustrie. Door de uitbreiding zullen we in de toekomst ook molybdeen kunnen leveren aan tal van andere sectoren. Het is bijvoorbeeld uiterst geschikt als bouwmateriaal voor de nieuwste generatie windmolens of voor de raffinage van ecologische brandstoffen. Het zit ook op onverwachte plaatsen zoals in medische toepassingen en in elektronica.”

0003 alohafred HD 729 A0446
Premier De Croo op bezoek bij Molymet Belgium

Een toekomstgerichte investering

Het is net in die laatste toepassingen dat Molymet veel potentieel ziet. Daarom besliste het management van het Chileense moederbedrijf om het productgamma in Gent uit te breiden. De laatste 20 jaar investeerde het 200 miljoen euro, waarmee onder meer een nieuwe fabriek werd gebouwd voor de productie van PurOx of chemisch zuiver molybdeenoxide. Dat bestanddeel kan gebruikt worden in heel wat hoogtechnologische toepassingen. “De fabriek zit momenteel in de opstartfase en verwacht wordt dat tegen eind dit jaar de eerste producten verkocht kunnen worden. Het gaat over de grootste investering die Molymet hier gedaan heeft en het moet ons in staat stellen om 9.000 ton chemisch zuiver molybdeenoxide op jaarbasis te produceren. Er worden ook 30 extra directe jobs gecreëerd.”

Daarnaast sloot het bedrijf ook een overeenkomst met Greenland Resources uit Canada, dat voor het eerst op Europees grondgebied molybdeen wil ontginnen. “Dankzij deze samenwerking zullen we sneller en makkelijker toegang krijgen tot de grondstoffen die we nodig hebben om duurzame molybdeen-basisproducten te produceren. Gezien molybdeen een strategisch metaal is voor de groene transitie van Europa en er hier nog geen molybdeen ontgonnen wordt, geeft dat ons en Europa meer bevoorradingszekerheid voor deze metaalsoorten. Hierdoor kunnen we onze marktpositie verstevigen en de draaischijf voor molybdeen in Europa blijven. In het kader van onze sustainability-agenda 2030 huldigen we volgende week bovendien een nieuwe windturbine in. De opgewekte energie zullen we integraal gebruiken om onze processen aan te sturen”, stelt Godfried Van Schuylenbergh.

Premier Alexander De Croo woonde de opening van het event bij en bracht een bezoek aan de nieuwe fabriek. Hij reageerde alvast enthousiast over de plannen van het bedrijf. “Molymet is van oorsprong een Gents bedrijf. De uitbreiding van de activiteiten is een bewijs van de verankering in onze regio. De extra arbeidsplaatsen juichen we toe als regering. Nog belangrijker is de aanzet om tegen 2030 molybdeen op een net-zero manier, dus CO2 neutraal, te produceren. Molymet schrijft zich op die manier in de ambitie om onze industrie te verduurzamen. De samenwerking die vandaag aangekondigd wordt, is een opportuniteit om onze expertise naar het Europese niveau te tillen. Het is fantastisch te zien dat molybdeen gebruikt wordt voor de productie van smartphones en de nieuwste generatie windmolens. Ik ben trots dat we op die producten “Made in Belgium” kunnen terugvinden.”

Met dit nieuws kwam Molymet ook in de pers, lees zeker onderstaande artikels!