Over Molymet Belgium

Welkom bij Molymet Belgium in de haven North Sea Port! Molymet Belgium is een dochteronderneming van het Chileense bedrijf Molymet en is Europees leider in de productie van molybdeen (Mo), een grondstof die haar nut bewijst in tal van innovatieve producten, gaande van roestvrij staal tot smartphones.

Met meer dan 160 werknemers produceren we op onze site aan de Langerbruggekaai verschillende kwaliteiten molybdeen die gebruikt worden in de metaal- en staalindustrie, de chemische nijverheid en de elektronica-industrie. Momenteel bouwen we op onze site een gloednieuwe bijkomende fabriek waar PurOx zal worden gemaakt, een zuiver molybdeenoxide met hoogtechnologische toepassingen. We zien de toekomst lachend tegemoet!

Over Molymet Belgium

De wereld van Mo

Molybdeen (Mo, atoomnummer 42) is niet zo’n bekende stof, maar toch is het een van de meest fascinerende chemische elementen op aarde. Hoe komt dat? Om te beginnen is Mo een essentieel element in elk van ons en in de planten om ons heen, waar het in minuscule hoeveelheden bijdraagt tot de stofwisseling. Kortom, zonder molybdeen geen leven.

Touch Screen

Mo maakt sterk

Mo maakt staalsoorten en andere metalen corrosiebestendig, sterker, harder en beter bestand tegen hoge temperaturen. Dankzij Mo kunnen we auto’s en vliegtuigen lichter maken en hebben we minder materiaal en energie nodig om bruggen, gebouwen en pijpleidingen te maken. Mo is een duurzaam element.

Mo geeft energie

Mo zit in dunne film zonnepanelen en laat ons toe om de nieuwste generatie windmolens op zee te bouwen. Het is ook essentieel voor de constructie van de nieuwste (en dus zuinigere) elektriciteitscentrales.

Mo maakt zuiver

Mo speelt een cruciale rol in de raffinage van milieuvriendelijkere brandstoffen en de ontzwaveling van diesel.

Mo is overal

Je vindt Mo ook op onverwachte plaatsen. Het zit in piercingjuwelen, pigmenten, brandvertragers, medicijnen en allerlei elektronica, gaande van transformatoren tot het touchscreen van je smartphone. Mo maakt dus deel uit van ons alledaagse leven en draagt bij tot een duurzamere samenleving. Meer informatie over de wereld van Mo vind je hier op de website van IMOA (International Molybdenum Association).

Van RMC tot PurOx

Roasted Molybdenum Concentrate (RMC)

Molybdeen komt in de natuur niet in zuivere vorm voor, maar is meestal gebonden aan andere elementen zoals zwavel, ijzer en koper. Bij Molymet Belgium verwerken we molybdeensulfide-ertsen, een bijproduct uit de kopermijnen. Daarmee produceren we verschillende molybdeenproducten. Roasted Molybdenum Concentrate (RMC) is een product in poedervorm of in briketten met minstens 57% molybdeen, maximaal 0,5% koper en nog lagere concentraties zwavel, koolstof en andere elementen.

We produceren RMC in onze recent nog gemoderniseerde en uitgebreide roostoven. De roostoven is een toren van zestien verdiepingen waarin het erts op een temperatuur van ongeveer 600°C wordt gebracht en stapsgewijs, verdieping per verdieping, omgezet wordt tot RMC.

Bij dit proces komt zwavel in de rookgassen terecht. In de rookgasontzwaveling worden de rookgassen gezuiverd ter bescherming van de omgevingsluchtkwaliteit.

RMC wordt gebruikt als legeringselement voor de productie van staal, waarvoor een belangrijk deel van onze productie verwerkt wordt tot ferromolybdeen. Bij de productie recupereren we ook renium, een legeringsmetaal dat gebruikt wordt ter versterking van turbines in vliegtuigen en elektriciteitscentrales. Bovendien produceren we vanuit de roostoven ook zwavelzuur, een belangrijke grondstof in de chemische industrie.

Ferromolybdeen (FeMo)

Ferromolybdeen (FeMo) is een product onder de vorm van een metaal met minstens 65% molybdeen en lage concentraties silicium en koper.

FeMo wordt gemaakt door RMC op hoge temperatuur chemisch te laten reageren met silicium. Dit gebeurt onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden in speciaal daarvoor voorbereide putten.

FeMo wordt veelal gebruikt als legeringselement om nog sterkere en corrosiebestendigere staalsoorten te maken. Bij de productie van FeMo ontstaan ook enkele bruikbare bijproducten zoals granulaten voor de beton- en asfaltindustrie.

PurOx

PurOx wordt het nieuwste product in ons gamma. We investeren hiervoor in de bouw van een gloednieuwe fabriek. In deze afdeling zullen twee producten gemaakt worden: heel zuiver molybdeenoxide (MoO3) en ammoniumdimolybdaat (ADM of (NH4)2Mo2O7).

Beide producten zijn zeer gegeerd voor gebruik in hoogtechnologische chemische en elektronische toepassingen. Voorbeelden van producten die deze hoge kwaliteit vereisen zijn katalysatoren in de (petro)chemische nijverheid, basisplaten voor chips, hechtingslagen voor smartphoneschermen en superlegeringen voor vliegtuigmotoren en wind- en gasturbines.

Het innovatieve PurOx-proces werd door Molymet Belgium zelf ontwikkeld. Het omvat onder andere een geheel nieuwe initiële stap voor de zuivering van grondstoffen en een continu kristallisatieproces.

Een duurzaam bedrijf

Duurzaam ondernemen krijgt de hoogste prioriteit bij Molymet Belgium. We streven continu naar de hoogste productkwaliteit, we zorgen voor het milieu en we bewaken de veiligheid en gezondheid van onze werknemers, buren en andere betrokkenen.

Windmild

Veiligheid en gezondheid

Elk ongeval is een ongeval te veel. Daarom gaan we bij Molymet Belgium steeds proactief te werk en gaan we voor continue verbetering. We identificeren de risico’s van alle deelactiviteiten en nemen preventieve maatregelen om ongevallen, ziekte en incidenten te vermijden. Het beleid volgen we op in ons ISO 45001 veiligheidszorgsysteem. We communiceren daar ook open over met alle betrokkenen, onder meer via opleidingen en sensibiliseringscampagnes. Ook met incentives stimuleren we alle werknemers om actief mee te werken aan een ongevalvrije productie. Dat lukt aardig: ons arbeidsongevallencijfer ligt duidelijk onder het sectorgemiddelde.

Milieuzorg

Het milieu en het klimaat zijn van ons allemaal, dus gaan we er elke dag zorgzaam mee om. Bij Molymet Belgium gaan we verder dan de geldende milieu- en energiewetgeving. We leggen onszelf nog strengere milieu- en energie-eisen op en monitoren de prestaties aan de hand van specifieke indicatoren. Ons ISO 14001 milieuzorgsysteem helpt ons daarbij. We maken ook steeds gebruik van de best beschikbare technieken, we streven actief naar minimaal energieverbruik en maximale recyclage van afvalstromen. We communiceren daarover heel open met omwonenden, naburige bedrijven, overheden en alle andere belanghebbenden. Kortom, duurzaam ondernemen staat bij ons centraal.

Productkwaliteit

Bij Molymet Belgium streven we altijd naar de hoogste kwaliteit, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie. Ons ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem helpt ons om onze processen voortdurend te verbeteren en doeltreffender te maken. We investeren ook continu in innoverende technieken (zoals PurOx) om onze klanten nog beter en efficiënter te bedienen.

Onze certificaten

Molymet Belgium voldoet aan de eisen van de internationale normen voor kwaliteit, milieu en veiligheid. Als één van de eerste chemische bedrijven van de Gentse Kanaalzone behaalde Molymet Belgium de certificaten volgens de nieuwste versies van de normen ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 en ISO45001:2018.